Podenco Ibicenco

Teven - Ik wilde al heel lang een ander ras bij mijn Afghanen, gewoon om voor hun wat meer in contact te komen met andere honden, voor mezelf om eens wat anders te doen met wat ik met de Afghaan doe.

Toch best moeilijk hoor, veel is leuk maar gaat het wel samen met de Afghaan en hun levenswijze. Kleine hondjes zijn leuk maar toch een beetje opletten met het ruwe spelen van de Afghaan met de teckel, poedel of wat dan ook. Had eigenlijk de rust er weer een beetje in toen mijn partner die meer van het type herdershond houdt met de Podenco aan kwam. Was allang verliefd op het ras want had er ooit eens gezien op een NVOW-clubmatch en och wat bleef die me bij. Ik wilde wel een azawakh maar deze zijn me toch te primitief en mijn partner vond t niks.

Nou toen is het de Podenco Ibicenco geworden, wel een glad haar hoor. Hetzelfde windhonden-gedrag als de Afghaan en daarom snappen zijn elkaar ook zo goed maar toch het herderen en de ‘will to please’, zodat er ook mee gewerkt kan worden in de vorm van apporteren en wellicht flyball en behendigheid. Ze loopt prima los, luistert dan zelfs nog beter dan hier in de tuin en werkt graag met je, balletjes terug brengen, dingen verstoppen en opzoeken etc. etc.

Naast de overeenkomsten zijn er ook zeker verschillen hoor, ze is veel waakser en ziet werkelijk alles, niets maar dan ook niets ontgaat haar, iemand te zien bij de volgend boerderij, even melden, kat op t bos pad, even melden en zo kan ik nog wel doorgaan. Ook werkt zij veel met haar oren en geur dan de Afghaan, iets wat natuurlijk ook klopt maar nu kun je goed het verschil zien. Ze vangt veel muis en mol door de oren te spitsen en met een kattensprong de prooi te bemachtigen, zo ook de slimme haas die dacht, och als ik me platdruk tegen de grond zien die zichtjagende Afghanen me niet, klopt maar ja kende de Podenco Ibicenco nog niet en feilloos werd de haas opgespoord en die moest rennen voor zijn leven, gelukkig zitten de honden aan de lijn en ging het goed. Ook is zij heel primitief onze Allegra, bessen, krekels maar ook aangereden wild neemt ze mee tijdens het wandelen of verorbert het snel, die zou zo kunnen overleven in de natuur, dat is zeker.

Allegra von Windstar Generation is ons Podenco Ibicenco teefje geworden, viel zwaar tegen hoeveel fokkers er waren, 1 in Nederland maar die hadden net een nest gehad en het zou weer even duren voordat er weer pups zouden komen. Nou dan ga je op zoek, onze voorkeur gaat toch uit naar de wat rodere dieren, 2/3 rood vinden wij mooi, maar nergens een nest, of het waren ruw haren maar die willen we niet. Uiteindelijk bij Claudia uitgekomen in Hongarije, een prachtige lijn, mooie pups, wel veel maar dit ras krijgt nu eenmaal grote nesten. Wij mailen of er nog wat te koop was en tot onze verbazing konden we uiteindelijk onze keus, het teefje Allegra, kopen. We zijn haar gaan halen en die sprinkhaan is niet meer weg te denken hier.

Allegra is een pracht teefje, heel mooie verschijning van het ras, beetje Spaans type, ze heeft dan ook heel snel het Nederlands jeugd kampioenschap bemachtigd, prachtig om deze hond te zien lopen met haar galopperende draf, grote staande oren en de andere typisch raskenmerken. In huis is Allegra heel erg aanwezig maar wel een stuk onderdaniger als de Afghanen, ze is heel waaks, niets ontgaat haar, heel speels want ze daagt constant de Afghanen uit, zelfs de oude van 8 weet ze aan het spelen te krijgen. Ze springt overal boven op om zo beter uitzicht te krijgen wat er om haar heen in het openveld gebeurt, maar ook binnen staat ze vaak op tafel, wasautomaat of vriezer. Echt een clown hier die voor veel levendigheid zorgt. Een ras, voor mijn partner en mij erin wat we willen en met deze zeldzame verschijning een heerlijke aanvulling op de Afghanen!

Stamboom van Allegra

Allegra - Podenco Ibicenco

 

Allegra von Windstar Generation

 
 

Bersheba´s Tharros
H - Junior Champion

 

First Dynasty´s Bvlgari 
H - Junior Champion

     

 

Frontrunner´s Frederico Fellini

DK - Champion
Rosenhill´s Unique-Coquette

CH - Champion
Int. Champion
HD A/A
F - Champion
MC - Champion,
L - Champion
D - Champion
VDH - Champion
I - Champion
A - Champion
N - Champion

 
  Kolega De Can Pocaroba

D - Champion
WeltSg.03
FCI Euro Sighthound 2005
Miss-Vinebre
De Can Pocaroba


FCI Euro Sighthound 2005
Welt. Jg. Sg. 2003

 

Powered by Netfort Marketing & ICT